Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neutrácíme. Malobchodní tržby výrazně poklesly

Neutrácíme. Malobchodní tržby výrazně poklesly

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny klesly v červnu reálně meziměsíčně o 0,1 procenta. Meziroční pokles tržeb se projevil jak v motoristickém segmentu, tak i v maloobchodě.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o 0,4 procenta. Meziročně očištěné o pracovní dny i neočištěné klesly o 8,3 procenta. Po 13 měsících nepřetržitého růstu tržeb v motoristickém segmentu klesly tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 8,7 procenta a za opravy o šest procent. Snížení bylo ovlivněno zejména vysokou srovnávací základnou v loňském roce. V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezónně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o jedno procento shodně jako bez očištění. Meziročně neočištěné tržby za prodej pohonných hmot klesly o 5,6 procenta, za potraviny o 1,3 procenta, naopak za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,7 procenta. Kromě již uvedeného poklesu tržeb za prodej pohonných hmot klesly tržby nespecializovaným i specializovaným prodejnám potravin (o 1,4 procenta, resp. o 0,6 procenta) a také prodejnám s výrobky pro domácnost (o 2,4 procenta). Ostatní sledované skupiny nepotravinářského zboží zaznamenaly růst - výrobky pro kulturu a rekreaci (o pět procent), počítačové a komunikační zařízení (o čtyři procenta), textil a obuv (o 2,6 procenta) a farmaceutické, zdravotnické a drogistické zboží (o 1,6 procenta). Nejvíce rostly tržby za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 15,5 procenta).

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku činil 102,4 procenta a byl ovlivněn pokračujícím růstem cen pohonných hmot (o 8,5 procenta) a také zvýšením cen potravin. Tento vývoj se promítl do celkového růstu cen v prodejnách s převahou potravin (o 5,4 procenta). Nejvíce se snížily ceny počítačových a komunikačních zařízení (o 9,8 procenta), textilu a obuvi (o tři procenta) a výrobků pro domácnost (o procenta). Za celé 2. čtvrtletí 2011 se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu zvýšily reálně meziročně o 0,7 procenta (při stejném počtu pracovních dní ve 2. čtvrtletí 2010 i 2011), v tom v motoristickém segmentu o 0,5 procenta a v samotném maloobchodě (včetně prodeje pohonných hmot) o 0,8 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží se zvýšily o 2,7 procenta, za potraviny o 0,2 procenta a za pohonné hmoty se naopak snížily o 3,8 procenta.

Témata:  tržby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy