Ministr Blažek nechce vyšetřování korupce?

Spor mezi vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a policejním prezidentem Tomášem Martincem hýbe Českem. Zatímco se však hádají, korupčníci mají „pré“, přitom právě protikorupční politika by měla být dle předsedy občanského sdružení Naši politici Jiřího Fialy řešena na prvním místě. Některým politikům, jakoby však o vyhrocení sporu šlo v prvé řadě.

reklama

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek přirovnal spor mezi Bradáčovou a Martincem k době 50. let, „kdy se ve vykonstruovaných procesech a politických čistkách postupně hroutila demokracie a bezpečnostní aparát i s justicí byl transformován do podoby vražedné represivní mašinérie sloužící potřebám komunistického totalitárního státu."

Podle Fialy je velmi podivné, že takto přehnaně komentuje situaci někdo, kdo se dlouho zdráhal jmenovat Bradáčovou do její současné pozice. Fiala tak přemýšlí, zda krok Blažka není jen úmyslným přiléváním oleje do ohně, aby došlo k vygradování konfliktu. Jak ostatně uvedl o víkendu Jeroným Tejc: „bez personálních změn bude další spolupráce velmi obtížná."

„V tomto ohledu je naopak jisté, že si nad stávající mediální přestřelkou, odvádějící pozornost od boje s korupcí, radostně mnou ruce vyšetřovaní korupčníci. Za případnou přípravou kompromitujících materiálů proti státní zástupkyni či umně vykonstruovanou dezinformační kampaní (zpravodajskou hrou?), zacílenou na vytvoření paranoidní atmosféry vzájemné nedůvěry mezi Lenkou Bradáčovou a ředitelem ÚOKFK Tomášem Martincem, přitom stojí zcela konkrétní lidé, kteří pravděpodobně plní zadání zákulisních vlivových struktur," uvádí Fiala.

Tito lidé dle Fialy nesou vinu za pronikání organizovaného zločinu do veřejné správy, Fiala je proto označuje za parazity, kteří znehodnocují práci poctivých policistů i státních zástupců snažících se o vymýcení korupce. „Dávejme si proto dobrý pozor na ty, kteří nyní budou hlásat potřebu preventivně „očistit" obě klíčové složky protikorupčního boje od „Martinců a Bradáčových"," dodává s tím, že tyto lidi lze považovat právě za ty zmíněné parazity.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky