Na bydlení si Češi půjčili bilion korun. Zvládnou takovou sumu splatit?

Celkový objem hypoték a úvěru ze stavebního spoření, zaznamenal v roce 2012 nárůst o 56 miliard a celkově si Češi na bydlení už půjčili 1019 miliard korun. Více než dvě třetiny této částky si půjčují lidé ve věku mezi 30 a 44 lety, vyplývá to z informací Bankovního registru klientských informací.

660
reklama

Celkový počet klientů majících dlouhodobé úvěry vzrostl vloni meziročně o 13 procent, tedy o 70 000 lidí. Češi si však půjčovali nižší částky a průměrná výše dlouhodobého úvěru klesla o 104 tisíce korun na 1,6 milionu korun. Sjednalo si jí však o 13 procent více klientů než v roce 2011.

"Vnímám to jako snahu o minimalizaci nákladů na bydlení, což je vzhledem k současné ekonomické situaci pozitivní chování. Lidé jsou obezřetní, ale přesto se nebojí do bydlení investovat, "domnívá se Zuzana Pečená," výkonná ředitelka společnosti CBCB – Czech Banking Credit Bureau, která provozuje Bankovní registr klientských informací.

Češi zvládají splácet, najdou se i výjimky

Bezproblémově splácet úvěry na bydlení zvládá 95 procent klientů. Podíl úvěrů ohrožených nesplácením se meziročně nezměnil, avšak počet klientů s problémy se splácením se zvýšil. Dlouhodobý úvěr řádně nesplácelo téměř 30 tisíc lidí, což je skoro o 4 tisíce více než loni. Objem ohrožených dlouhodobých úvěrů vzrostl v roce 2012 o 3,5 miliardy korun. Krátkodobý úvěr pak nesplácí necelých 275 tisíc klientů, ohroženo je o 2,1 miliardy korun více, než před rokem.

Mladí si půjčují na krátkou dobu, zvládají splácet

Přestože podíl nejmladší a nejstarší věkové kategorie na celkovém objemu zadlužení není velký, je zajímavé, že tito klienti si vedou nadprůměrně v řádném splácení krátkodobých závazků. Pouze jeden z deseti (10,2 procenta) klientů mladších 25 let nezvládá splácet svoje krátkodobé úvěry. Stejně tak pouze 9 % lidí nad 55 let má problémy se splácením svých krátkodobých závazků.

Pouze 10,2 procenta klientů mladších 25 let nesplácí řádně svoje krátkodobé úvěry, ovšem problémy se splácením dlouhodobých úvěrů má 7,7 % z nich. Stejně tak pouze 9 procent lidí nad 55 let má problémy se splácením svých krátkodobých závazků, na druhou stranu jsou hned po mladých lidech druhou nejrizikovější věkovou kategorií u dlouhodobých úvěrů, které nezvládá splácet 5,9 % klientů v tomto věku.

Témata: půjčky | banky | hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky