Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolaps Kypru vyděsil české firmy. Konec zájmu o daňové ráje?

Kolaps Kypru vyděsil české firmy. Konec zájmu o daňové ráje?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Za první tři měsíce 2013 ubylo českých společností se sídlem v destinaci považované za daňový ráj. Jejich počet klesl o 44 na 12 632, podle úterních informací České kapitálové informační agentury (ČEKIA) se tak stalo vůbec poprvé za posledních sedm let existence statistiky.

"V prvním kvartálu letošního roku jsme zaznamenali pokles nebo stagnaci počtu českých firem s vlastníkem z daňového ráje ve čtrnácti z devatenácti sledovaných destinací," uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že finanční problémy Kypru podnikatele od daňových rájů trochu vystrašily, i když samotný ostrov se nadále těšil přízni nových firem.

Během ledna až března 2013 nově umístilo své sídlo nejvíce společností na Seychely (+32), stříbrnou příčku paradoxně obsadil krizí zmítaný Kypr (+15), následovaný Maltou, Belize a Panamou (shodně po 5). Nejvýraznější pokles naopak zaznamenal počet českých firem se sídlem v Nizozemsku (-29) nebo Lucembursku (-25).

"Nedomnívám se, že jsme svědky zásadního ochlazení zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci. Z našich dlouhodobých statistik vyplývá, že první pololetí z pohledu přesunování mateřských firem bývá slabší, nicméně svoji roli zřejmě sehrálo i zveřejnění seznamu milionářů s majetkem v daňových rájích," doplnila Štěpánová.

Pro srovnání: na Slovensku počet firem, které v prvních třech měsících letošního roku přesunuly své sídlo do daňového ráje, vzrostl o 65.

Témata:  daně Kypr

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy