Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme popelnicí Evropy? Supermarkety nám podsouvají horší kvalitu než na Západě

Jsme popelnicí Evropy? Supermarkety nám podsouvají horší kvalitu než na Západě

Foto: Pixmac

Jisté druhy zboží v některých řetězcích vykazují horší kvalitu, než jakou vídáme v západních prodejnách stejného řetězce, většinou je to problém u zeleniny či ovoce. Rozhodně nesouhlasíme s tvrzením, že je Česko popelnicí Evropy, uvedl Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů (SČD).

Upozorňuje ovšem na to, že se spotřebitel nedokáže v kvalitě výrobků dobře orientovat a rozhodnout se při výběru. Označování je totiž podle jeho slov složité a situaci komplikuje ještě množství dobrovolných značek, které zmatek násobí.

"Lidem jsou navíc mnohdy podsouvány i zavádějící informace, například původ zboží. Ten by sice neměl být objektivní informací o kvalitě, přesto spotřebitel tuto informaci vyžaduje," uvedl Dupal. Sám je přesvědčený, že se původ výrobku přeceňuje. Přiznává ovšem, že u mnoha komodit je značení původu zcela netransparentní a spotřebitel se ho nedozví.

Naopak velmi kvalitní označení má hovězí maso: Z kódového označení na baleném mase, anebo sděleném na vyžádání řezníkem u pultu, si na internetu dohledáme detailní informaci o dobytčeti, z něhož maso pochází, samozřejmě včetně původu. "Zdůrazňujeme, že je to zavedený informační systém pro běžnou konvenční produkci, tedy nikoliv specificky pro bio hovězí maso," upozornil Dupal.

Přestože existují problémy s kvalitou potravin, nabídka je podle jeho slov velmi široká a spotřebitel si může sám vybrat. "Jsem přesvědčený, že kvalita potravin je velmi dobrá a věříme, že se podaří postupně vrátit skutečný trend zájmu spotřebitele o kvalitní potravinu, který narušila ekonomická krize. Během ní se lidé automaticky vrhají na nejlevnější potraviny," uzavřel Dupal

Témata:  potraviny obchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.