Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek jde s pravdou ven: Kolik dluží každý Čech?

Kalousek jde s pravdou ven: Kolik dluží každý Čech?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Koncem prvního čtvrtletí letošního roku připadal na každého občana České republiky dluh 139 tisíc korun. Čisté dluhové portfolio ČR však kleslo o 11,3 miliardy korun na 1,463 bilionu, především díky přebytku státního rozpočtu za první letošní kvartál, uvedlo ve středu ministerstvo financí.

Rezort financí zároveň navýšil rezervu peněžních prostředků o cca 45 miliard na 185,1 miliardy korun, hlavně z důvodu splátek emisí v dalších čtvrtletích. "Především díky tomu vzrostl hrubý státní dluh o 47,9 miliardy korun na 1715,6 miliardy korun. Jeho růst od počátku roku 2012 kromě zvýšení rezervy zahrnuje schodek státního rozpočtu v roce 2012," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Během prvních tří měsíců letošního roku se ministerstvu financí podařilo do státní kasy vybrat o 14 miliard korun více, než kolik utratilo. "Ačkoliv můžeme vidět podstatné zlepšení, je potřeba varovat před přílišným optimismem. Relevantní odhady pro celý rok je možno vytvářet až v průběhu léta," uvedl dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Dodal, že je však zřejmé, že vedle úpravy DPH se na výběru této daně pozitivně projevuje transformace daňové správy a vyšší efektivita její práce.

Pro letošní rok zákonodárci schválili státní rozpočet s 100miliardovým schodkem. Ministr financí chce do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun. Výdaje by se měly pohybovat na úrovni 1,1807 bilionu korun.

Témata:  Miroslav Kalousek státní dluh

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy