Lidí bez práce přibývá! Co je příčinou?

Statistika obecné míry nezaměstnanosti v České republice u věkové skupiny 15 až 64 let zakončila únor na úrovni 7,3 procenta. To představuje růst proti stejnému období loňského roku o 0,3 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

660
reklama

O něco hůře si v tomto ohledu vedou ženy, u kterých dosáhla nezaměstnanost 8,5 procenta, zatímco u mužů ve stejné věkové skupině činila „jen" 6,5 procenta.

Míra nezaměstnanosti by měla začít postupně klesat během následujících měsíců spolu s nástupem sezonních prací, především pak ve stavebnictví. Svůj vliv však pravděpodobně sehraje také oživení tuzemské ekonomiky, které analytici odhadují na druhou polovinu roku.

Míra ekonomické aktivity 15 až 64letých (podíl zaměstnaných a nezaměstnaných v této věkové skupině), očištěná od sezonních vlivů, dosáhla 72,5 procenta a proti únoru 2012 se zvýšila o 1,7 procentního bodu. Po sezónním očištění míra ekonomické aktivity mužů (80,4 procenta) převyšovala míru ekonomické aktivity žen o 16,1 procentního bodu.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky