Když levice zvýšila minimální mzdu, pravice se bála ji snížit

Na politické scéně posledních dní se řeší možnost zvýšení minimální mzdy. Vedle opozice, která má její zvýšení v programu, s tím teď přišla i ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová /TOP09/. Podívejme se, jak se výše minimální mzdy vyvíjela.

660
reklama

Od roku 1991 do roku 1998, kdy byly v ČR u moci pravicové kabinety, stoupla minimální mzda z 2 000 na 2 650 korun.

V roce 1999, kdy vznikl menšinový kabinet Miloše Zemana, stoupla minimální mzda na 3 600 a zvyšovala se výrazně každý rok. V roce 2006, kdy vládl poslední sociální demokrat Jiří Paroubek, byla minimální mzda 7 955.

Následná Topolánkova pravicová vláda ještě v roce 2007 minimální mzdu lehce zvýšila na 8 000 korun. Od té doby až do současnosti minimální mzda stagnuje na této částce.

Z toho lze vyvodit, že pravicové vlády se neodvážily snížit minimální mzdu z úrovně, kterou vydobyla ČSSD. Pokud tedy ČSSD prosadí svou vizi 13 000 jako minimální mzdy, je dost možné, že další vlády budou tuto mzdu jen obtížně snižovat. Zaměstnanci si totiž na tuto jistotu velmi rychle zvyknou a vláda, která by chtěla minimální mzdu snížit, by velmi rychle přišla o popularitu.

Témata: minimální mzda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky