Šlendrián na ministerstvu: Česko přijde o další peníze z EU!

Neschopnost, nekvalitnost a nehospodárnost, těmito slovy hodnotí inspektoři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) výsledek prověrky čerpání evropských dotací v rámci operačního programu Technická pomoc. Výsledkem tohoto šlendriánu je, že Česká republika přijde o tyto peníze.

660
reklama

Operační program Technická pomoc má zlepšit řízení a koordinaci ostatních programů tak, aby se co nejlépe čerpaly evropské dotace. Kontroloři prověřili i sedm vybraných projektů za 390,5 milionu korun a nestačili se divit.

Ministerstvo pro místní rozvoj mělo od počátku, tedy od roku 2007 špatně zvolený systém, takže nebylo schopné zjistit, zda a jak jsou peníze v programu vynakládány účelně a hospodárně.

Ministerstvo pro místní rozvoj operační program nejen řídí, ale je i v roli příjemce dotací. U jednoho svého projektu vypsalo zakázku za 300 milionů korun, jenže ministerstvo zakázku připravilo nekvalitně a se zpožděním, takže se nakonec musela zrušit.

Další malér nastal, když ministerstvo vypsalo dvě výběrová řízení. V rámci jednoho z nich například zaplatilo semináře pro příjemce evropských dotací. Kontroloři zjistili, že téměř polovinu účastníků tvořili lidé, kteří tam neměli co dělat a seminář pro ně nebyl.

Do října 2012 doporučilo Ministerstvo financí v rámci programu Technická pomoc jako vhodné k proplacení projekty za 1,3 miliardy korun, což reprezentuje 22,8 procenta prostředků určených k čerpání v tomto programu.

Podle NKÚ hrozí riziko, že ministerstvo nezvládne do konce programového období vyčerpat prostředky připravené na tento program, a Česká republika o peníze přijde.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky