Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní politika decimuje obchodníky! Češi se stále bojí utrácet

Vládní politika decimuje obchodníky! Češi se stále bojí utrácet

Foto: ČNB

Maloobchodní tržby třetí měsíc v řadě klesají. V lednu meziročně klesly o 0,5 procenta, v meziměsíčním vyjádření se zvedly o 0,4 procenta. Nejnovější číslo je podle ekonomických analytiků příjemným překvapení, protože trhy čekaly pád tržeb o 2,1 procenta.

"Češi milují nákupy přes internet. Ty vzrostly o 23,7 procenta," uvedl Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

V oblasti zboží nejvíce ke zmírnění poklesu tržeb přispěl prodej počítačového a telekomunikačního zařízení. Lidé dále nakupovali kosmetiku, oděvy a obuv, což jde na vrub lednovým slevám, jejichž obliba u Čechů roste.

Ekonomové přesto nejsou příliš optimističtí, lidé podle nich stále šetří a spotřebitelská poptávka je slabá. "Dobře je situace čitelná na rostoucí nezaměstnanosti nebo na velmi mírném reálném růst mezd v podnikatelské sféře, v nepodnikatelské šly reálné mzdy za čtvrtý kvartál roku 2012 dokonce dolů," řekl Volf.

Je přesvědčený, že v první čtvrtletí letošního roku se budou mzdy vyvíjet jen pozvolna. Současné vládní úspory situaci nevylepšují, takže zlepšení situace maloobchodníků v nejbližších měsících pravděpodobně nepřijde.

Témata:  obchody tržby krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy