Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

dTest varuje: Zákazníci jsou trestáni za odstoupení od smlouvy! Jak se bránit?

Pokud zákazník odstoupí v souladu s předpisy od smlouvy, má nárok na vrácení plné ceny výrobku, informuje ve čtvrtek spotřebitelský časopis dTest. Odečtení peněz za dobu používání nebo opotřebení výrobku by odporovalo zákonu.

Lidé si opakovaně stěžují, že obchodníci si například chtěli od ceny odečíst poplatek, který si banka odečítá za platbu kartou.

V jiném případě odmítli obchodníci vrátit peníze, které si slevové portály počítají za zprostředkování prodeje. "Případně si od kupní ceny odečítají částku zohledňující dobu používání a opotřebení výrobku. Prodejci takovým jednáním porušují zákon," říká vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený, podle něhož tak prodejci trestají zákazníky za využití zákonného práva odstoupit od smlouvy.

Všechny náklady spojené s reklamou, zprostředkováním nebo s odstraňováním vad v záruční době jdou na vrub obchodníka. "Ten své náklady může zohlednit jedině v ceně zboží či služby," dodal Zelený. Zákazník má podle něj právo na odstoupení od smlouvy tehdy, když si koupí nefunkční věc nebo když opakovaně a neúspěšně odstraňuje stále stejnou závadu.

"Dojde-li ke krácení sumy ze strany prodejce, měl by jej poškozený vyzvat k vydání neoprávněně zadržované částky," uzavírá Zelený.

Témata:  dTest

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.