OECD: Záchranný balíček srazí zadlužení Řecka jen mírně

Druhý záchranný balíček pro Řecko povede pouze k mírnému poklesu zadlužení země, odhaduje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Bude trvat generaci, než se dluh dostane na udržitelnou úroveň, informovala v úterý agentura Reuters.

660
reklama

„První analýzy naznačují, že balíček sníží dluhové břímě pouze mírně,“ uvedla OECD ve své zprávě o Řecku. Organizace zdůraznila, že dodatečná finanční pomoc, prodloužení splatnosti dluhopisů a úvěrů zajistí Řecku čas, aby mohlo pokračovat v implementaci nutných fiskálních a strukturálních reforem.

Podle odhadu OECD při pesimistickém scénáři, který počítá s tím, že se Aténám nepodaří do roku 2015 získat avizovaných 50 miliard eur (zhruba 1,2 bilionu Kč) z privatizace, míra zadlužení klesne ze zhruba 140 procent hrubého domácího produktu (HDP) na sto procent HDP v roce 2035.

Optimističtější scénář počítá s tím, že Řecku se podaří naplnit svůj privatizační cíl pouze s mírným zpožděním. V tomto případě by zadlužení země do roku 2035 kleslo na 60 procent HDP.

Ve své zprávě OECD dále napsala, že Řecku se podařilo učinit výrazný pokrok v oblasti reforem. Atény by se ale měly více zaměřit na zlepšení výběru daní. Podle organizace se řecký bankovní sektor nadále nachází ve složité situaci, za to může vysoká expozice vůči tamnímu dluhu.
 
Lídři zemí platících eurem na červencovém mimořádném summitu schválili druhou záchrannou pomoc, díky které Řecko dostane dodatečných 109 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč). Do balíčku by se na dobrovolné bázi měl zapojit i soukromý sektor.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky