Češi padají do dluhů, loni nezaplatili 46 miliard! Co na to Kalousek?

Zadluženost Čechů roste. Loni dluh obyvatel republiky poskočil na 1,37 bilionu korun, z toho 46 miliard představují splátky půjček, které Češi neuhradili včas.

660
reklama

Dnešní Lidové noviny přinášejí přehled alarmujících čísel. Téměř třetina dospělých Čechů má nějakou formu úvěru. Dva a půl miliony lidí loni čerpalo krátkodobou půjčku, 629 tisíc obyvatel země mělo dlouhodobý úvěr. A tři sta tisíc z nich nezvládá svoje závazky splácet.

Větší problémy provázejí ta, kdo si vzali krátkodobou půjčku nebo spotřebitelský úvěr třeba na dovolenou či vánoční nákupy, lidé s dlouhodobým úvěrem mají své finanční plány lépe rozmyšleny. První skupina se také častěji obrací na nebankovní společnosti, které hlásí, že jim včas nesplácí každý osmý klient. Nebankovní společnosti ovšem pracují s nemorálně vysokými úvěry a žádají nepřiměřené jistiny. Za půjčených dvacet tisíc vám klidně seberou střechu nad hlavou.

Situaci se snaží řešit zákon, který došel definitivního schválení letos. Má chránit spotřebitele před lichvářskými praktikami, hovoří třeba právě o přiměřené jistině a zakazuje, aby vás telefonický hovor o půjčce vyšel na desítky stovek korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však rovnou upozornil, že žádný zákon nemůže ochránit spotřebitele před jejich nezodpovědností.

Obecně platí zásada: nikdy si neberte půjčku na to, co vyčerpáte dříve, než peníze splatíte. To je právě případ vánočních nákupů. Den radosti vám nestojí za půl roku finančních problémů, nedejbože exekuci. Na nebankovní společnosti raději také zapomeňte: sice vám dají půjčku i tehdy, když vám banka sdělí, že už nic nedostanete, protože nemáte jak splácet. Banka má totiž pravdu a narozdíl od lichvářů si nebrousí zuby na váš domov. Splácet půjčku půjčkou je nejjistější cesta do pasti.

46 nesplacených půjček je oproti roku 2011 nárůst zhruba o šest miliard. "Jde o objem úvěrů, u kterých jsou minimálně tři měsíční splátky po splatnosti. U krátkodobých úvěrů Češi loni nezaplatili splátky za 29,3 miliardy korun a u dlouhodobých pak za 16,4 miliardy," vysvětlila Zuzana Pečená, výkonná ředitelka společnosti Czech Credit Bureau, která spravuje bankovní a nebankovní registr klientských informací. Desetitisíce lidí dlužily více než 10 miliard za telefon nebo elektřinu.

Témata: půjčky | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky