Češi nasekali dluhy za 118 miliard! Na co si půjčujeme nejčastěji?

Češi si vloni u úvěrových a leasingových společností přidělali dluhy za 118,2 miliardy korun, tedy asi o pět procent méně než v roce 2011. Nejčastěji si lidé půjčovali na automobily, koupený na dluh byl téměř každý druhý vůz, uvedla ve čtvrtek Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

660
reklama

Na financování domácností poskytli členové ČLFA 35,7 miliardy korun, zatímco podnikům a společnostem zapůjčily sdružené společnosti finanční prostředky ve výši 82,5 miliardy korun.

"Výsledky odpovídají našim předpokladům. I přes nepříznivou ekonomickou situaci, rostoucí nezaměstnanost, klesající průmysl a další faktory jsme zaznamenali několik pozitivních jevů. Navzdory recesi rostl například zájem o produkty s přidanou hodnotou, jako je operativní leasing," uvedla předsedkyně ČLFA Jiřina Tapšíková, podle které je vidět, že se podniky aktivně snaží efektivněji řídit své náklady.

Pro letošní rok očekávají poskytovatelé úvěrů a leasingů oživení prostřednictvím zvýšené poptávky malých a středních podniků. To by mělo podle Tapšíkové v konečném důsledku sehrát i jednu ze zásadních rolí při restartu celé české ekonomiky, který analytici oslovení Mediafaxem očekávají v druhé polovině letošního roku. Nejnovější prognóza ČNB počítá letos s poklesem HDP o 0,3 procenta.

Nejvyšší objem půjček na českém trhu během loňského roku poskytla společnost CELETEM, která svým klientům zprostředkovala 10,36 miliardy korun, následuje ČSOB leasing s částkou 9,13 miliardy korun a pomyslnou bronzovou příčku obsadil Home Credit s 8,92 miliardy korun. Dále se umístily ŠkoFIN, UniCredit leasing a SG Equipment Finance Czech Republic.

Česká leasingová a finanční asociace je zájmovým sdružením firem zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podniky. Aktuálně sdružuje 49 členů, kteří se řadí mezi přední poskytovatele půjček na tuzemském trhu.

Témata: půjčky | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky