Krize-nekrize, Češi dali na charitu rekordní sumu. Na co peníze půjdou?

Tříkrálová koledníci letos vybrali do svých pokladniček nejvyšší částku za celých třináct let, kdy sbírku Charita ČR pořádá. Dárci přispěli částkou 76 904 099 korun, což je o 1,6 milionů korun více než vloni, informoval v pátek ředitel Charity ČR Oldřich Haičman.

660
reklama

"Výsledek letošní Tříkrálové sbírky nás opět překvapil a předčil naše očekávání. Jménem Charity ČR bych chtěl vyjádřit vděčnost nejen dárcům ale také téměř 55 tisícům dobrovolníků, kteří se na sbírce podílejí," uvedl Haičman. Peníze pomohou více než 125 tisícům potřebných. "Zvláště v době vládních škrtů je pro nás tento projev solidarity ze strany dárců velkou oporou," řekl Oldřich Haičman.

Veškerý výtěžek vykoledovaný v regionech každoročně sčítají a třídí bezúplatně pobočky České spořitelny. Jen v Praze se letos vytěžilo 1 200 928 korun. Sečtení a roztřídění 107 317 kusů mincí o celkové váze 573,44 kg trvalo celkem 18 hodin práce," doplnila Dagmar Sladká, tajemnice Nadace České spořitelny, která také do sbírky přispěla finančním darem.

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR je největší dobrovolnickou akcí v Čechách. Sbírky se účastní více než padesát pět tisíc koledníků většinou z řad dětí a mládeže. Její výnos podpoří služby pro seniory, nemocné a handicapované, pro lidi bez domova a v hmotné či sociální nouzi, podobně jako aktivity pro děti. Většina prostředků zůstává v regionu, kde byly vykoledovány. Desetina výnosu jde na pomoc v zahraničí.

Témata: charita

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky