Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Tříkrálové sbírce se vybralo do pokladniček 119 milionů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Koledníci Tříkrálové sbírky opět vybrali do svých pokladniček rekordní částku. Podle údajů na webu sbírky jsou sečtené peníze z 99,8 procent rozpečetěných pokladniček, v nichž bylo přes 119 milionů korun. Loni se v pokladničkách vybralo 112 milionů korun. Konečný výsledek sbírky, tedy kromě koledy také DMS a přímé převody na účet zná Charita zpravidla až v březnu.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v zemi. Její výtěžek je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí, a to zejména v regionech v místě sbírky. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí.

Letos výtěžek sbírky podpoří například materiální a potravinovou pomoc nejchudším lidem v Česku, Poradnu Magdala a její pomoc obětem násilí, vybudování centra sociálních služeb Farní charity Vlašim, ozdravný pobyt běloruských dětí v Praze nebo provoz nemocnice v Ugandě.

Z celkového výtěžku se 65 procent vrací Charitě, která koledování v regionu zaštítila, 15 procent využívá na své projekty diecézní Charita, deset procent putuje na pomoc potřebným do zahraničí, pět procent jde na celostátní projekty a pět procent pokrývá režii sbírky.

Témata:  Tříkrálová sbírka Peníze charita

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.