Babišovo impérium expanduje. Kupuje další obří společnost

Akciová společnost Farmtec, která nabízí služby investic v zemědělství na podporu chovu skotu, prasat a drůbeže s obratem skoro dvou miliard korun, se může stát součástí holdingu Agrofert Andreje Babiše. Převod akcií v pátek schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

reklama

"Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci," konstatuje předseda ÚOHS Petr Rafaj, podle kterého se aktivity obou společností překrývají jen u maloobchodních dodávek krmiv a krmných směsí. Farmtec ale vyrábí jiné produkty (mléčné krmné směsi pro telata), než Agrofert. Jiné překryvy činností firmy neměly, antimonopolní úřad proto vyloučil negativní dopady fúze firem. "A konstatoval, že nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," doplnil Rafaj.

Farmtec bude pro Agrofert zajišťovat investice nejen do zemědělství, ale i do zpracovatelského a chemického průmyslu. "Agrofert předpokládá kontinuitu ve všech nabízených službách akciové společnosti Farmtec, a to včetně personálního obsazení důležitých pracovních pozic," uvedly dříve v tiskovém sdělení obě firmy. Farmtec by tak měl být více stabilizovaný, zvláště pokud bude menší poptávka po investicích od zemědělců. Ve firmě nyní pracuje přibližně 210 lidí.

Holding Agrofert je český zemědělský, potravinářský a chemický kolos, který ovládá více než 230 společností v České republice a na Slovensku, v roce 2011 jeho konsolidované tržby přesáhly 117 miliard korun.

Andrej Babiš se v létě stal hlavou hnutí Ano 2011, které v podzimních senátních volbách pohořelo, žádný ze sedmi kandidátů se do horní parlamentní komory nedostal. Jím podporované hnutí Východočeši ale získalo v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje čtyři mandáty.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky