Stavbaři zuří: Kvalita stát nezajímá, jde jen po nejnižší ceně!

Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) vyzval státní správu, aby při vyhodnocování soutěží o veřejnou stavební zakázku neupřednostňovala paušálně nejnižší cenu. Ta podle úterního vyjádření SPS nemůže zajistit projekt v optimální kvalitě.

660
reklama

"To může mít za následek nejen zvýšení nákladů na provoz, údržbu a opravy, ale také snížení životnosti stavby," doplnila tisková mluvčí SPS Alena Čechová.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví zároveň apeloval i na jednotlivé firmy, jako na dodavatele staveb, aby v soutěžích o stavební zakázku neužívaly podnákladové ceny, které mohou mít za následek vznik nekvalitního díla, poškození subdodavatelského řetězce a ekonomický úpadek firem.

Stav, kdy je nabídka hodnocena jen podle své ceny, se podle SPS ve svých důsledcích obrací jak proti zadavatelům, tak proti dodavatelům staveb. "Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR se proto s touto výzvou obrací na obě strany – zadavatele veřejných stavebních zakázek i dodavatele staveb," zakončila mluvčí.

Podle dlouhodobých údajů Českého statistického úřadu se tuzemské stavebnictví nachází v dlouhodobém úpadku již od roku 2008.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky