Kocour převezl investory. Vydělal na burze třikrát víc než oni!

Zrzavý kocour Orlando je možná nejchytřejší kočkou na světě. V pokusu novinářů britského týdeníku Observer suverénně porazil profesionální investory a na burze zhodnotil svých pět tisíc liber třikrát lépe.

reklama

"Můj kocour je génius,“ vtipně okomentovala celý pokus Jill Insley, novinářka Observeru a zároveň majitelka Orlanda. Svého kocoura loni propůjčila k unikátnímu experimentu. Redakce Observeru poskytla po 5000 librách žákům základní školy, několika britským profesionálním investorům a... kocouru Orlandovi.

Jejich úkolem bylo investovat peníze do akcií a vydělat do konce roku co nejvíce. Školáci zhodnotili své peníze o 3,2 procenta. Výkon finančníků byl docela ostudný, protože děti jim se svým výsledkem takřka dýchají na záda – investoři částku zhodnotili pouze o 3,5 procenta.

I kdyby daly obě skupiny své výdělky dohromady, na Orlanda by si nepřišli. Ten lidem naprosto vytřel zrak. Pět tisíc liber dokázal zhodnotit o téměř 11 procent. Nemusel k tomu přitom ani studovat situaci na akciových trzích. Rozhodoval se zcela intuitivně.


Všichni investoři měli povoleno akcie přesunout jen jednou za tři měsíce. Školáci i finančníci si mohli vypomáhat výpočty a statistikami, kocourovi Orlandovi stačilo posunout svoji oblíbenou hračku – plyšovou myš – na nakreslené mřížce se jmény jednotlivých společností. Jak ukázal výsledek, měl při tom mimořádně šťastnou packu.

"Je čas otevřít whiskas. Ta kočka má talent,“ uznal se smíchem porážku Justin Stewart, jeden z pokořených britských investorů. Jeho skupina si zpočátku vedla dobře, ale investice do firem podnikajících v energetice a technologiích se ukázaly jako chybné. V závěru roku cena jejich akcií prodce poklesla a bankéři málem skončili poslední. Orlando naopak investoval tak dobře, že mu za celý rok nevyšel jen jeden jediný obchod.

I když se účastníci pokusu uctivě poklonili před výsledky kocoura Orlanda, pochopitelně nepřičítají úspěch jeho inteligenci. Experiment ale možná potvrdil něco jiného – teorii ekonoma Burtona Malkielyho, že ceny akcií se mohou pohybovat zcela náhodně a že předvídatelnost akciových trhů je jen iluzí.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky