Počet exekucí na Ostravsku je neúnosný! Co bude dál?

Nepříjemné prvenství v počtu exekucí za loňský rok získal Moravskoslezský kraj. Úřady v tomto kraji vykonaly 18 procent ze všech exekucí a oproti předchozím letům se mezi dlužníky čím dál častěji vyskytují ženy starší 40 let, vyplývá to ze statistik zveřejněných v úterý Exekutorským úřadem Přerov.

reklama

"Žebříček vykonaných exekucí nás bohužel příliš nepřekvapil," řekl soudní exekutor Tomáš Vrána. Zároveň dodal, že z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že Moravskoslezský kraj se dlouhodobě řadí mezi kraje s nejvyšší nezaměstnaností a je podle měřítka kupní síly obyvatel nejchudším krajem vůbec. "Exekuce jsou tedy pouze důsledkem aktuální ekonomické situace v kraji, nikoliv příčinou" informoval Vrána.

S jeho názorem se také ztotožňuje ekonom Jan Zouhar z Vysoké školy ekonomické v Praze. "Ze statistik zadluženosti plyne, že většina exekucí směřuje za fyzickými osobami a jen výjimečně se jedná o vysoké finanční obnosy," řekl ekonom s tím, že v takových případech je exekuční riziko logicky spjato s okamžitou platební schopností. "Tu nepříznivě ovlivňují zejména vysoké fluktuace na trhu práce a těmi se Severomoravský kraj vyznačuje," doplnil Zouhar.

Exekutorský úřad za loňský rok eviduje celkem 68 555 exekucí, přičemž lepší platební morálku nalezneme u obyvatel v Čechách. Celkový počet exekucí se však již několik let výrazně zvyšuje. "Co se týče typického profilu dlužníka, ten se prakticky nemění. Nejčastěji jsou jimi muži ve středním věku s bydlištěm v Ostravě. Postupně je ovšem začínají oproti předchozím letům dohánět ženy nad čtyřicet let," doplňuje ke statistikám Vrána.

"Za rok 2012 jsme zaznamenali zvýšení poptávky ze strany rodičů - samoživitelů po vymáhání dlužném výživném na děti. Abychom jim mohli co nejefektivněji pomoci, spojili jsme síly s Asociací neúplných rodin, která se mimo jiné i této problematice dlouhodobě věnuje," doplnil soudní exekutor.

Jak bude vymáhání pohledávek vypadat v roce 2013, je podle něj těžké odhadnout. Novela exekučního řádů však mění způsob realizace družstevních podílů dlužníka v bytovém družstvu a to tak, že podíl bude nově dražen jako nemovitý majetek. "Tato úprava přináší větší finanční výtěžek z takto prodaného majetku a tím má dlužník možnost ve větším rozsahu uspokojit o to větší část svých dluhů, než tomu bylo dříve," uzavírá Vrána.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky