Jste pojištěni u České? Kellner ji prodal Italům za 64 miliard

V přepočtu za 64,34 miliardy korun prodává nejbohatší Čech Petr Kellner zbývající 49procentní podíl Generali PPF Holdingu (GPH), jehož součástí je i Česká pojišťovna, italské společnosti Assicurazioni Generali. V úterý o tom informovala skupina PPF.

reklama

"Dohodou s Generali se pro PPF uzavírá jedna důležitá etapa. Dohoda spolu s dividendami získanými během uplynulých pěti let představuje vynikající návratnost naší původní investice," uvedl zakladatel a majoritní akcionář skupiny PPF Petr Kellner s tím, že transakce je faktickým završení šestnácti let práce, která začala získáním České pojišťovny. "Navíc si ponecháváme klíčové pojišťovny v zemích SNS, kde se dobře doplňují s naším rychle rostoucím podnikáním ve finančních službách," doplnil miliardář Kellner.

Assicurazioni Generali, která nyní vlastní 51 procent Generali PPF Holdingu, odkoupí zbývajících 49 procent základního kapitálu GPH, které zatím nevlastní, od PPF Group N.V. ve dvou etapách: 25 procent GPH bude odkoupeno Generali k 28. březnu, zatímco zbývající 24procentní podíl PPF bude odkoupen ke konci roku 2014.

Součástí transakce je v 1. čtvrtletí 2013 výplata dividendy akcionářům GPH v objemu necelých devíti miliard korun, a to ještě před dokončením transakce. GPH také vyplatí akcionářům dividendy představující 66 procent zisků předpokládaných pro léta 2013 a 2014.

Transakce podle tiskového vyjádření skupiny PPF zahrnuje rovněž výměnu kapitálových účastí bez hotovostního ekvivalentu. Generali zvýší svůj podíl v ruské pojišťovně Ingosstrach na 38,5 procenta prostřednictvím akvizice všech akcií fondu PPF Beta a skupina PPF převezme úplnou kontrolu nad private equity byznysem fondů PPF Partners.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky