Ekonomická situace je špatná! Co přinese rok 2013? Prý další zhoršení

Podle nejnovějšího průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad hodnotí 82 % českých zaměstnanců současnou ekonomickou situaci v zemi jako špatnou. Tři čtvrtiny dokonce očekávají v příštím roce její další zhoršování! Samotným firmám se přitom vede poměrně dobře. S navýšením mzdy ani bonusy ale většina jejich zaměstnanců na sklonku roku nepočítá. V roce 2013 doufají hlavně v nalezení lepší rovnováhy mezi osobním a profesním životem.

reklama

Ekonomická situace v České republice je špatná, říká 8 z 10 zaměstnanců. V její zlepšení v roce 2013 věří jen 14 % obyvatel. Tři čtvrtiny jsou naopak přesvědčeny, že se hospodaření v zemi v nadcházejících měsících jen zhorší. Přesto 7 z 10 Čechů tvrdí, že firmě, kde pracují, se po finanční stránce daří dobře. Téměř polovina se domnívá, že v dalším roce se situace zaměstnavatele bude ještě dále zlepšovat.

Zvýšení platu nebo odměny ale ani tak většina lidí neočekává. A to i přesto, že své pracovní výkony v roce 2012 hodnotí jako velmi dobré. 80 % dotazovaných si myslí, že byli letos pro svou firmu přínosem a zasloužili by si proto jednorázové prémie. 56 % Čechů je ale přesvědčeno, že se bonusů nakonec nedočkají, 65 % nepočítá ani s žádným zlepšením platu v následujícím roce.

„Minulý rok měli lidé pesimističtější vyhlídky než nyní a situace dopadla mnohem lépe, než očekávali. V navýšení mzdy loni na sklonku roku doufala pouze pětina Čechů, lepší výplaty se nakonec v roce 2012 dočkalo celých 42 % obyvatel," říká Agnieszka Nordbo, General Manager společnosti Randstad.

Co přinese zaměstnancům konec roku?

Při hodnocení uplynulého roku si mnoho zaměstnanců postěžovalo na nadměrné pracovní vytížení a zvýšené nároky ze strany zaměstnavatele. 80 % dotazovaných řeklo, že v roce 2012 množství jejich práce opět narostlo.

„Mnoho firem bylo v loňském roce nuceno přistoupit ke snižování nákladů a zeštíhlování. To klade samozřejmě vyšší nároky i na jednotlivé zaměstnance. Některé pozice byly sloučeny nebo zrušeny úplně, úkoly, o které se dříve dělili dva, nyní často vykonává jeden člověk. Situace se ale začíná stabilizovat. V mnoha případech úsporná opatření přispěla k ozdravění firem, což by mělo mít pozitivní dopad i na zaměstnance," říká Lenka Nováčková, HR ředitelka společnosti Randstad.

S novoročními předsevzetími vstoupí do roku 2013 minimálně pětina českých zaměstnanců, z toho téměř všichni chtějí alespoň jedno soustředit na svou kariéru. Nebudou se zaměřovat jen na obvyklá přání jako získání postupu nebo vyššího ocenění. Podle Randstad Workmonitoru by 84 % lidí v novém roce hlavně chtělo najít lepší rovnováhu mezi osobním a profesním životem.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky