Orgány, dohlížející na finanční trh, budou mít větší pravomoci

Nové pravomoci pro orgány dohlížející na finanční trh odsouhlasila na svém středečním zasedání kabinet Petra Nečase (ODS). Novela má pomoci zlepšit dohled nad skupinami podniků, které jsou činné v několika odvětvích finančního trhu, především v bankovnictví a pojišťovnictví.

660
reklama

"Tento návrh reaguje na změnu směrnice Evropské unie, uděluje dohledovým orgánům nad finančním trhem některé další pravomoci a nástroje," uvedl po jednání vlády Nečas.

Novela má pomoci zlepšit dohled nad skupinami podniků, které jsou činné v několika odvětvích finančního trhu, především v bankovnictví a pojišťovnictví.

"Skupiny složené z regulovaných podniků, které působí současně ve více sektorech finančního trhu, takzvané finanční konglomeráty, jsou vystaveny skupinovým rizikům, které zahrnují například nebezpečí nákazy, kdy se rizika šíří z jednoho konce skupiny na druhý. Dalším rizikem může být potenciální střet zájmů uvnitř skupiny nebo složitost současného řízení mnoha různých právních subjektů působících v odlišných sektorech finančního trhu," uvádí materiály ministerstva financí.

Novela si klade za cíl zajistit soulad mezi cíli doplňkového dohledu nad finančními konglomeráty a skupinovým dohledem v rámci jednotlivých sektorů finančního trhu tak, aby se, pokud možno, co nejvíce omezila výše zmíněná rizika.

Mezi hlavní změny zákona o finančních konglomerátech patří povinnost dotčených podniků zveřejňovat alespoň jednou ročně informace o řídící a organizační struktuře a majetkových vztazích mezi jednotlivými subjekty skupiny nebo rozšíření doplňkového dohledu nad subjekty ve finančních konglomerátech.

Členské státy EU musí změny provést ve svých národních právních řádech nejpozději do poloviny příštího roku.

Témata: finance

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky