Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2013. Schodek bude 100 miliard

Pozměněnou verzi státního rozpočtu na rok 2013 schválil na svém středečním zasedání kabinet Petra Nečase (ODS), ministerstvo financí počítá v příštím roce se schodkem veřejných financí na úrovni 2,9 procenta HDP, tedy 100 miliard korun. Sněmovna plánuje návrh projednat příští středu.

660
reklama

V nadcházejícím roce chce ministr financí do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun, což je proti původnímu návrhu staženému ze sněmovny o 4,1 miliardy korun méně. O stejnou částku mají zároveň klesnout i výdaje, ty se budou podle nového návrhu pohybovat na úrovni 1,1807 bilionu korun. Schodek státního rozpočtu tím pádem opět vychází na přesných 100 miliard korun.

Ve státním rozpočtu jsou obsaženy finanční vztahy k rozpočtu Evropské unie, a to očekávané příjmy z EU v celkové výši 99,074 miliardy korun a odvody do evropského rozpočtu v objemu 36,1 miliardy korun.

Do předkládaného nového návrhu státního rozpočtu na rok 2013 byly promítnuty zejména změny spojené s nižším očekávaným výběrem daňových příjmů a příjmů z pojistného na sociální zabezpečení vlivem aktualizované predikce základních makroekonomických ukazatelů (růst HDP, inflace, nezaměstnanost apod.).

Proti tomu ministerstvo financí počítá mimo jiné i se zvýšením příjmů od státního podniku Lesy ČR o dvě miliardy korun nebo se snížením výdajů spojených se státním dluhem o další dvě miliardy korun vlivem upřesnění úroků. Další 3,3 miliardy korun chce rezort financí ušetřit snížením mandatorních výdajů v oblasti sociálních výdajů.

České hospodářství se letos podle odhadů ministerstva financí propadne o jedno procento místo dříve avizovaného poklesu o 0,5 procenta. Příští rok by však český HDP mohl naopak o 0,7 procenta růst. Pro příští rok počítá rezort financí s průměrnou mírou inflace 2,1 procenta.

Návrh zákona o státním rozpočtu legislativně zabezpečuje základní dokument finanční a rozpočtové politiky vlády České republiky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky