Regulované nájemné od ledna končí, ministerstvo zveřejňuje mapy cen nájmů v ČR

Od příštího roku končí v České republice regulace nájemného, ministerstvo pro místní rozvoj proto začalo na svém webu veřejnosti zpřístupňovat mapy obvyklých cen nájmů v obcích, kde regulace posledním prosincovým dnem skončí. Agentuře Mediafax to v pátek sdělila mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

660
reklama

Podle ministerstva tak doposud deformovaný trh od ledna postupně nastolí rovnovážnou výši tržního nájemného.

"V mapě nájemného lze najít informativní údaje o výši obvyklého nájemného podle odhadu soudních znalců. Celkem do konce listopadu přibudou údaje za 30 obcí. U některých z nich bude poskytnuta informace o obvyklém nájemném i za jejich části. Jedná se o tzv. cenové oblasti města, tvořené seskupením katastrálních území. Pro každou obec či cenovou oblast bude v mapě nájemného zveřejněn odhad soudního znalce o výši obvyklého nájemného pro v dané oblasti či obci nejběžnější typ nájemního bytu," uvedla Jabůrková.

Už v současnosti tak jsou na webu ministerstva dostupné obvyklé ceny pro většinu krajských měst jako například pro Zlín, Olomouc, Plzeň či Hradec Králové. Na konci listopadu ještě přibudou údaje o Praze a Brně.

Nejde však o ceny právně závazné a rozdíly také mohou vznikat podle kvalit konkrétních bytů.

"Dále také připomínáme, že od 1. ledna 2013 bude změna nájemného možná pouze dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem, nikoli tedy na základě jednostranného zvýšení pronajímatelem. Pokud k dohodě nedojde, bude možné na návrh některé ze smluvních stran podat návrh k soudu na určení výše nájemného v místě obvyklého," dodala mluvčí.

Témata: bydlení | nájmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky