Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na podvodné faktury! Mohou přijít komukoli, varuje Bárta

Pozor na podvodné faktury! Mohou přijít komukoli, varuje Bárta

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Poslanec Vít Bárta upozorňuje na další firmu. Dle jeho popisu se jedná o podvodnou firmu, která posílá faktury, které se na první pohled tváří jako faktury od operátora, ale přitom se o poskytovatele telefonních služeb nejedná.

Bárta popisuje případ, kdy taková faktura dorazila do mateřské školy v Brandýse nad Labem. Na první pohled šlo o klasickou fakturu za telefon a i suma na ní uvedená odpovídala měsíčnímu poplatku. Faktura proto byla uhrazena.

O pár dní později však přišla nová faktura, což vzbudilo podezření účetní, která předchozí fakturu zaplatila. Škodu, která školce vznikla, musela uhradit ze svého.

Účetní zjistila, že číslo účtu na faktuře, která se jen tvářila jako od operátora, patří firmě Český telefonní seznam s.r.o. Při hledání firmy na internetu však zjistila šokující informaci: napodobeniny telefonních faktur jsou smlouvami na vysoké platby na několik let.

Součástí smluv je navíc i rozhodčí doložka, která je ve prospěch soukromé rozhodčí společnosti. „V takovýchto případech je zřejmé, že soukromý obchodník - rozhodce rozhodne vždy podle přání toho, kdo jej zásobuje spory," uvádí Bárta.

Na adresu školky za pár týdnů přišla upomínka na uhrazení další splátky za uveřejnění názvu školky na internetu. Ale ne na viditelném místě, ale na špatně dohledatelné stránce.

Účetní spolu s ředitelkou se rozhodla napsat firmě, že se jednalo o uzavření smlouvy v omylu a fakturu ignorovala. „Firma sice nějakou dobu "prudila" a vyhrožovala, ale nakonec vše utichlo. První zaplacenou částku by sice školka mohla u soudu úspěšně vymáhat jako bezdůvodné obohacení, ale na to už paní účetní ani paní ředitelka nervy neměla a tak to paní účetní raději dobrovolně zaplatila ze svého," dodává Bárta k příběhu.

Témata:  podvod Vít Bárta

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.