Připlatíme si: Brambory zdraží o třicet procent!

Kilogram brambor zdraží o dvě až tři koruny, napsal v pondělním vydání časopis Týden. Důvodem je podle něj nižší sklizeň a menší plocha osázených polí.

660
reklama

Pěstitelé si podle časopisu chtějí také kompenzovat loňský rok, kdy byly ceny brambor kvůli jejich nadbytku velmi nízké. "Naše ceny letos vzrostou minimálně o třicet procent," uvedl v týdeníku Jan Hochman, předseda družstva Bramko Semice, jež je největším pěstitelem brambor v zemi. "Kilogram budeme velkoodběratelům prodávat i za více než čtyři koruny," tvrdí ekonomický ředitel družstva Aleš Schneiberg.

V loňském roce byla přitom cena výrazně nižší. "Loni se ceny pohybovaly v průměru okolo 2,50 koruny za kilogram, letos vzrostou zhruba na čtyři koruny," potvrdil Týdnu Jiří Zvolánek, místopředseda Ústředního bramborářského svazu ČR, ve kterém zastupuje pěstitele.

Podle agrárního analytika Petra Havla však pěstitelé brambor nemají pro tak razantní zdražení důvod. "Třetinový růst cen považuji za příliš ostrý odhad," tvrdí Havel. Konečné zdražení nebude podle jeho názoru tak výrazné. "Producenti budou moci zdražit jen o tolik, kolik jim dovolí konkurence a tlak obchodních řetězců."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky