Lichvářům už nestačí vysoké úroky, jdou po majetku dlužníka

Vysoký úrok je pro lichváře jen prostředek, jak uvést dlužníka do platební neschopnosti a dostat se k jeho majetku. Finanční predátoři prakticky ani nechtějí své peníze zpátky, vydělávají na podvodech při sjednávání půjček a následném vymáhání dluhů, informovala v pondělí společnost Kouzelná půjčka.

660
reklama

"Z analýzy trhu nebankovních účtů vyplývá, že nebezpečným trendem letošního roku jsou podvody s bianco směnkami a obcházení zákona o spotřebitelském úvěru," upřesnil oblíbené praktiky lichvářů ředitel společnosti Kouzelná půjčka Juraj Orgoň.

Průzkum rovněž ukázal, že až 80 procent nabídek nebankovních krátkodobých půjček je podvodných. Lichvářům přitom hraje do karet finanční negramotnost českých spotřebitelů. Naopak podvodníci s půjčkami se v zákonech vyznají výborně, díky čemuž mohou využít neinformovanosti a také naivity spotřebitelů.

Lichváři buď přímo obcházejí zákon o spotřebitelském úvěru tím, že nepůjčují částky nad pět tisíc korun, nebo požadují neadekvátní zajištění nízkých půjček bianco směnkou či nemovitostí. "Pak stačí, když jim dluh, ovšem už několikanásobně navýšený o vysoké sankce, zaplatí jen pětina dlužníků a vydělají velké peníze. Proto většina predátorských firem prosperuje i přes vysoký podíl nesplacených úvěrů, který dosahuje 70 procent," upřesnil Orgoň.

Pomyslnou hitparádu lichvářských fíglů vedou bianko směnky před půjčkami do pěti tisíc. Bronzovou příčku obsadil přehnaný požadavek na zajištění následovaný manipulací s jistinou a úrokem a na pátém místě je poplatek předem za posouzení žádosti.

Jednoduchým vodítkem, jak snadno rozlišit lichváře od seriozního poskytovatele krátkodobých nebankovních úvěrů je podle Orgoně hlavně výše půjček. "Spotřebitelé by měli být obezřetní, pokud věřitel půjčuje maximálně do výše 5000 korun, půjčuje všem – tedy i lidem nezaměstnaným, lidem bez příjmů či s nedostatečnými příjmy – nebo nemá propracované webové stránky, může se s vysokou pravděpodobností jednat o podvodníka," zakončil.

Analýza společnosti Kouzelná půjčka vychází z monitoringu krátkodobých nebankovních půjček na českém trhu, který zahrnuje téměř třicet subjektů a je aktualizován každých šest měsíců.

Témata: půjčky | lichváři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky