VZP prodává svá sídla pod cenou

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si slibovala od prodeje svých filiálek dvě miliardy korun, nakonec bude ráda, když utrží čtvrtinu. Malebné zámečky v centrech měst totiž prodává za hubičku, informují ve čtvrtečním vydání Lidové noviny.

660
reklama

Jako příklad deník uvádí prodej zámečku ve Svatojiřské ulici v Litoměřicích. VZP ho koupila v roce 2004 za 10,3 milionu korun od města. I s následnými opravami ji podle Lidových novin přišel celkem na 43 milionů. Loni v červnu nemovitost prodala za 11,53 milionu.

Kupcem byla firma vyrábějící drobnou zdvihací techniku. Jejím jednatelem je člen kontrolní a revizní komise místní buňky ODS Jaromír Mareš a donedávna ji spoluvlastnil také končící hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD), popisují Lidové noviny.

Ve výběrovém řízení přitom firmu předběhlo litoměřické biskupství, které pojišťovně nabízelo nejdříve patnáct, později dvanáct milionů. Podle jednatele Mareše i ředitele VZP Pavla Horáka však biskupství nakonec od smlouvy odstoupilo. To však podle Lidových novin vyvrací zástupce biskupství, podle kterého z prodeje vycouvala VZP. „Nechtěli nám to prodat," řekl Lidovým novinám zástupce Biskupství litoměřického, jenž si nepřál zveřejnit jméno. Církev chtěla budovu využívat jako sídlo diecézní charity.

Vila v Litoměřicích ale není jedinou filiálkou, kterou VZP prodala takzvaně za hubičku. Pod cenou se zbavila také poboček v Ústí nad Labem či Hradci Králové, píší Lidové noviny.

Témata: vzp

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky