Chvála Kalouska. Exministr Ježek považuje vládní reformy za správné

Bývalý ministr pro privatizaci z počátku devadesátých let Tomáš Ježek podpořil současné reformní snahy dua Nečas – Kalousek. Mluvil o tom v pořadu Hyde parku na ČT24.

660
reklama

Ježek, který je také ekonomem, vidí hlavní problémy ČR v ohlídání výdajů. To nám prý nejde. Proto vítá snahy ministra financí Kalouska. „Vláda musí mít odvahu do toho šlápnout, jiná cesta není,“ řekl.

Podle hosta by vláda ale neměla snižovat sociální dávky. Pouze by měla ohlídat, zda jsou vypláceny pouze potřebným. Ohledně snižování důchodů řekl, že by se mělo v této otázce postupovat opatrně, ale snížení valorizací považuje za nutné. Zvýšení DPH na 15 respektive 21 procent považuje za rozumné.

Ministr financí Kalousek (TOP09) podle slov Ježka od devadesátých let odborně vyrostl a dnes je jedním z nejlepších odborníků na rozpočet.

Své angažování během privatizace považuje za dobré a ve výsledku správné. Nic jiného k rozpohybování ekonomiky nezbývalo, než ji odstátnit. Jenže jelikož v ČR neexistoval kapitál, bylo nutné zvolit nikde nevyzkoušenou cestu kuponové privatizace, kde lidem byly podniky rozdány.

Exministr Ježek se také ukázal jako člověk s kladným postojem k EU. Nevidí důvod, proč by mělo dojít k rozpadu unie. Rozhodně se neobává, že by případná federalizace EU mohla způsobit oslabení demokracie. Toho se bojí prezident Klaus. Ježek argumentuje státy jako USA nebo Švýcarsko, kde je prý demokracie silnější než v unitárních státech.

Tomáš Ježek v pořadu také prohlásil, že nikde nevidí likvidaci zemědělství ani průmyslu. Podniky vznikají a zanikají, což je přirozený koloběh. U otázky zemědělské soběstačnosti odpověděl jasně. Je drahá a zbytečná.

Host Hyde parku pak kritizoval listinné akcie na doručitele. Za odstrašující příklad špatnosti tohoto druhu akcií považuje exministra Řebíčka (ODS). „Řebíček, ten byl klasik, sám si dával zakázky,“ řekl. Vlastnil stavební firmu, ale nikdo mu to nemohl dokázat, jelikož držel listinné akcie na doručitele, které se nikde neevidují. Z ministerstva si pak sám sobě zadával zakázky.

Ke své minulosti v KSČ řekl Ježek: „Byl jsem mladej a blbej.“ Postupně pochopil, že marxismus je nerealizovatelný a přešel k myšlence liberalismu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky