Ranní šálek rakovinového jedu! Čaje s pesticidy se dostaly do prodeje

Ve 13 ze 17 testovaných značek černého čaje, které si k analýze vybral časopis dTest, se při kontrole objevily zbytky pesticidů a v jednom případě došlo dokonce i k překročení všech stanovených limitů. Takový výrobek by neměl být vůbec uvedený na trh, uvedla ve čtvrtek Ida Rozová z časopisu dTest.

reklama

Ve výrobku Černý čaj porcovaný značky Aro, který měl datum minimální trvanlivosti do 5. března 2014, byla naměřena nadlimitní hodnota imidaclopridu. "Ten se užívá proti hmyzím škůdcům a naše analýza zjistila více než dvojnásobné množství této látky, než jaké povolují evropské limity," uvedla Rozová.

Pesticidy jsou látky, které mají dopad na životní prostředí i lidské zdraví. "Při dlouhodobém vystavení lidského organismu i nízkými dávkami těchto látek hrozí narušení imunity, alergie, vývojové vady či rakovina," dodala Rozová.

Časopis d´Test sledoval 256 druhů pesticidů, které se potenciálně mohou v čajích vyskytovat. Některé z čajů ovšem obsahovaly i více reziduí pesticidů. "V čaji Teekane Ranní šálek jsme jich nalezli sedm, z toho insekticid acephate se již blížil maximálnímu limitu," shrnuje Rozová.

Témata: dTest

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky