Reportéři ČT: Platíme politikům kampaň!

Reportéři ČT se v tomto týdnu v jedné ze svých reportáží zaměřili na regionální tisk, který je financován z veřejných peněz. Splňuje to, co má? Většina radničních periodik či televizí dává prostor pouze vládnoucím. O krocích opozice se z nich dozvíme jen v případě, že se stane opozice terčem kritiky.

660
reklama

Příkladem špatně vedené televize a časopisu je server Ústeckého kraje, který je spíše webem hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD). Když bylo na stránkách zveřejněno video týkající se stavby plynovodu, mohli jsme si v něm prohlédnout jen Vaňhovou v helmě či bez helmy, neboť byla na většině záběrů.

V měsíčníku Ústeckého kraje je pak třikrát vyšší frekvence zmínek o hejtmance, než jak tomu je v jiných krajích. Podle mluvčího Krajského úřadu je vše v pořádku a to z toho důvodu, že média mají prezentovat kroky voleného hejtmana.

Přeborníkem v propagování své osoby v radničních novinách za veřejné finance byl středočeský hejtman David Rath. Ten však uváděl, že opozice prostor k publikování svých názorů měla, ale nevyužila jej.

Podobný problém není jen na úrovni krajů, ale i v obci Šlapanice. Pokud byste si prohlédli fotografie ve zpravodaji, viděli byste pouze starostu, jak tančí či stříhá pásku. On sám to považuje za normální, neboť lidé mají vědět, co starosta dělá.

Rada Šlapanic si odhlasovala, že ve zpravodaji nebudou články s politickým obsahem. O tom, co je a co už není politický text, rozhoduje starosta. Rada tak cenzuruje došlé články. Přitom za politickým článkem je i text o dosaženém úspěchu radnice, protože například novému vydláždění náměstí předcházela široká diskuze.

Další typ cenzury je používán v Krupce. Její časopis vypadá, jako by v obci nebyly žádné problémy, přestože jsou v Krupce výrazné problémy s menšinami. V tiskové radě jsou jen lidé sympatizující se starostou a opozice nemá šanci se do ní dostat.

A tak je to bohužel u většiny periodik, která jsou hrazena z veřejného rozpočtu měst či krajů. Novela tiskového zákona sice dává povinnost poskytovat prostor všem zastupitelům i opozici, ale není dána vymahatelnost. Odborníky je považován za zcela nedostačující.

Témata: reportéři čt

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky