Češi nevaří teplé večeře, chtějí ušetřit

Teplou večeři každý den servíruje pouze šest procent českých domácností, a pokud už Češi vaří, volí nejčastěji osvědčené klasiky. V pátek o tom prostřednictvím výsledků svého šetření informovala společnost Hamé.

660
reklama

"Není divu, kreativní vaření vyžaduje spoustu času a energie. Proto české domácnosti častěji volí hotová zakoupená jídla, díky kterým mají možnost každý den ochutnat něco nového a ušetřit nejen čas, ale i peníze," uvedla marketingová ředitelka společnosti Hamé Marcela Mitáčková.

Z průzkumu vyplynulo, že lidé jsou vaření ochotni věnovat stále méně času, pro 57 procent dotazovaných je ideální délka přípravy teplého jídla kratší než 15 minut. "To může být doma velmi problematické, přičemž hotová jídla je možné velmi rychle ohřát buď v mikrovlnné troubě, nebo tradičně na sporáku. Výhodou je i to, že některá hotová jídla lze konzumovat přímo z obalů, v nichž byla zakoupena," dodala Mitáčková.

Kromě požadavků na rychlou přípravu chtějí lidé podle šetření za teplé jídlo i ušetřit. V průzkumu odpovědělo 78 procent dotázaných, že je za běžnou teplou večeři ochotno utratit méně než 100 korun. To je podle ředitelky Mitáčkové v případě návštěvy restaurace nebo dovezeného jídla domů prakticky nemožné, oproti tomu hotová jídla jsou řešením, jak za málo peněz pořídit kvalitní teplé jídlo s minimem času stráveného u sporáku.

Výzkum byl provedený během července tohoto roku formou dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 250 respondentů. Z větší části (78 procent) tvořily skladbu dotazovaných ženy. Průměrný věk respondentů byl mezi 25 a 40 lety. Nejmladšímu bylo 21 let a nejstaršímu 72 let. Největší počet dotazovaných dosáhl středoškolského vzdělání. Hlavní část respondentů (82 procent) tvořili obyvatelé hlavního města Prahy.

Témata: Česko | potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky