Negramotnost v ČR stoupá!

V České republice od posledního sčítání obyvatel narostl počet těch, kteří nedokončili ani základní školu. Podle stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) za tuto skutečnost nesou odpovědnost pravicové vlády.

660
reklama

Podle Českého statistického úřadu nemá na 50 tisíc občanů dokončené základní vzdělání, což je až o tisíc více, než při minulém sčítání obyvatel z roku 2001. „Česká republika se přitom ještě před několika lety mohla pyšnit tím, že patří mezi státy s nejmenším počtem lidí, kteří předčasně ukončili povinnou školní docházku,“ uvedl Chládek.

Pravice nedostatečně podporuje předškolní vzdělávání a než aby podporovala předškolní zařízení, zakládá hlídací služby. Přitom předškolní vzdělávání pomáhá integrovat děti do vzdělávání. Školy mají kvůli škrtům vlády méně a méně prostředků na školní pomůcky a platy učitelů.

Vláda měla v plánu v rámci reformy financování regionálního školství rušit venkovské školy, čímž by se zhoršil přístup ke vzdělávání. Chládek však uvedl, že tento krok se naštěstí podařilo zastavit.

„Ještě více alarmující je však fakt, že to současné vládě vůbec nevadí. Ba co víc, možná jí to i vyhovuje. Čím více lidí si nedokáže udělat vlastní úsudek, tím lépe, protože takoví lidé se snadněji nechají napálit lživými pravicovými programy,“ dodává Chládek.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky