Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si s Poláky ohledně nebezpečných potravin nemají co vyčítat

Češi si s Poláky ohledně nebezpečných potravin nemají co vyčítat

Foto: Pixmac

Provozovatelé serveru PotravinyNaPranýři.cz si v uplynulém týdnu vzali na paškál řadu výrobků. Některé z nich by zasloužily na obalu dokonce nálepku lebky s hnáty. Jaké to byly?

Výrobci čajů nám servírují problematické výrobky. Jejich nebezpečí spočívá v překročení maximálního limitu zbytku pesticidů. V tomto týdnu byl tento problematický aspekt u dvou výrobků Borůvka a jahoda, ovocný čaj porcovaný (země původu: Polsko; země výroby: ČR) a Zelený čaj v nálevových sáčcích (Čína; Polsko).

Výrobci vína se ovšem nenechali zahanbit. Výrobky firmy VINNÉ SKLEPY VINOMA s.r.o. nás mohou omráčit svoji lživostí. Vína nesou označení „Moravské zemské víno“, ale vína Chardonnay a Pálava nebyla vyrobena z hroznů sklizených v ČR. Do Rulandského šedého výrobce přimíchal tajnou přísadu – vodu.

Ze Srbska se na české pulty dostala vína, prohřešky jejich výrobce jsou však daleko vážnější. Bílé Víno a Kníže Rohan, červené víno dostaly nálepku nebezpečných výrobků a za co? „U vzorků byl zjištěn nepovolený přídavek syntetického glycerolu a překročení limitu pro obsah kyseliny citrónové.“

Rizikový výrobek je i od KREMEXU s.r.o. a to kvůli jeho obalu. Na něm totiž není uvedeno, že výrobek Medový dort obsahuje arašídy, které jsou považovány za jeden z velmi silných alergenů. Při požití by tak výrobek mohl způsobit vážné zdravotní komplikace.

Nejhorším výrobkem tohoto týdne však je Pařížský pochoutkový salát od výrobce Lahůdka PALMA s.r.o. PotravinyNaPranýři.cz uvádějí, že ve výrobku byl zjištěn patogenní mikroorganismus Listeria monocytogenes, který způsobuje onemocnění listerióza. Nebojíte se pochutnávat si na pochoutkovém salátu?

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

12. listopadu 2025 12:17

Tváří v tvář smrti, ale s nízkým platem. Pietní profese dál zaostávají za průměrem

Listopad bývá obdobím, kdy lidé častěji zavítají na hřbitovy a připomínají si své blízké. S tím se dostávají do popředí i profese spojené s pietními službami – květinářky, pracovníci pohřebních služeb či kameníci. Podle údajů portálu Platy.cz se jejich výdělky výrazně liší. Kameníci si měsíčně přijdou přibližně o 60 % více než květinářky, přesto se ani oni nedostanou nad celostátní průměr. Zatímco příjmy květinářek a pracovníků pohřebních služeb zůstávají znatelně pod ním, mzdy kameníků se k průměrné úrovni alespoň přibližují.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy