Jakl s Hájkem berou nad sto tisíc a vy se tomu divíte?

Hradní pán konečně uvolil zveřejnit platy svých komoří Jakla a Hájka. Ani hlava státu totiž nemůže ignorovat rozhodnutí soudu a tak konečně víme, že jeho hlavní spolupracovníci mají pohádkový plat ve výši více jak sto tisíc korun měsíčně.

reklama

Kancelář prezidenta respektuje rozhodnutí soudu a díky tomu mohly Lidové noviny zveřejnit přesná čísla. Vicekancléř Hájek pobírá krásných 111.666 korun, prezidentův tajemník Ladislav Jakl „jen“ 103.786 korun.

Co to ale vypovídá? De facto se jedná o dva vysoké manažery Hradu. Stotisícový plat je sice v rámci veřejné správy ojedinělý (má ho pouze 50 úředníků státu), ale pokud vezmeme v potaz různé odměny nad rámec platu, které se mnohdy rovnají částkám vyšším než půl milionu, je jejich plat v mezích.

Na druhou stranu, pokud se podíváme na prospěch těchto mužů pro mezinárodní pověst České republiky, je otázkou, zda si takové „prachy“ zaslouží. Oba dva jsou svými konzervativními a euroskeptickými názory pro českou diplomacii spíše přítěží.

Každopádně ale je jasné, že většina z nás si může o takovém platu nechat jen zdát. Povězme si však na rovinu. Kdo z vás by chtěl spolupracovat s povýšeným a přehnaně sebevědomým člověkem jako je Václav Klaus jen za průměrný plat?

Témata: prezident čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky