Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volební kalkulačka pomůže voličům před prezidentskými volbami

Volby, ilustrační fotografie
Volby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Nezávislá volební kalkulačka, díky níž mohou voliči snáze zjišťovat, jak se politické strany nebo jednotliví kandidáti shodují s jejich politickými názory, vznikla i před prezidentskou volbou. Na internetu ji včera večer zprovoznilo občanské sdružení KohoVolit.eu. Poslední takovou nezávislou kalkulačku vytvořila organizace před volbami do poslanecké sněmovny v říjnu 2017. Využilo ji na 1,5 milionu Čechů. Nově doplňuje aplikaci ještě možnost vyzkoušet si hlasování pro prezidentské kandidáty v originální volební online hře Prezident 21.

Kalkulačka pro prezidentské volby (ZDE) srovnává názory občanů s postoji všech kandidátů, kteří budou bojovat o funkci hlavy státu. Vyjma Miloše Zemana, který se nezapojil. Voliči stačí pro ujasnění preferencí zodpovědět 35 otázek. „V kalkulačce padnou otázky týkající se třeba funkcí, vlastností a dovedností hlavy státu, probíraných politických a společenských témat nebo budoucích vizí,” říká ke spuštění aplikace volebnikalkulacka.cz autor projektu Michal Škop. „V podstatě stejná kalkulačka byla k mání už v roce 2013, když se poprvé volil prezident napřímo. Tenkrát jí využilo asi milion lidí. Poslední kalkulačku, kterou jsme připravili k příležitosti říjnových sněmovních voleb, vyzkoušel dokonce každý 3. český volič,” dodává Škop. V krátkém online dotazníku uživatel nejen zodpovídá na sérii otázek, ale otázkám také přiřazuje důležitost, pokud chce. V závěru se dozví, jak se s ním jednotliví kandidáti shodují v odpovědích, shoda je přitom vyjádřená číselnou hodnotou od 0 do 100 %. Lze si taky ověřit, v čem konkrétně se daný občan s politickým aktérem shoduje, a v čem se naopak liší.

Přes web volebnikalkulacka.cz si mohou zprostředkovaně voliči vyzkoušet taky speciální online hru Prezident 21. Ta nabízí model internetového hlasování v prezidentských volbách, avšak s využitím odlišného systému. Namísto jednoho hlasu se kandidátům rozdělují hlasy 4, z toho jeden záporný. „Projekt Prezident 21 ukazuje v reálném čase, jak by dopadla prezidentská volba, kdyby měli občané možnost udělovat kandidátům nejen kladné, ale i záporné hlasy, což je podstata moderního volebního systému Demokracie 21. Ten se snaží ukázat, že díky efektu více hlasů se i v jednokolovém systému objeví kandidát s tou nejširší společenskou podporou. Vítězem hry bude tedy ten kandidát, který by společnost hypoteticky nejméně rozděloval, protože bude mít minimum záporných hlasů a zároveň nejvíce kladných,” vysvětluje Ondřej Koutský, ředitel Institutu pro Demokracii 21 a koordinátor hry Prezident 21. Ve hře najdou voliči zároveň rozhovory s prezidentskými kandidáty, aktuality z médií k volbám, profily, do kterých si kandidáti sami přidávají vlastní biografii, nebo volebního rádce. „Chceme navzájem projekty propojit, protože oba mají stejnou podstatu. Snaží se co nejvíce podpořit účast občanů ve volbách a jejich participaci, dát jim nezávislé informace a pomoct v rozhodování,” doplňuje Škop.

Témata:  volby prezident ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy