Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé se topí v dluzích a málo utrácí! Kalousek se přepočítal

Lidé se topí v dluzích a málo utrácí! Kalousek se přepočítal

Foto: Pixmac

Domácnosti se zadlužují stále víc. ČTK dnes zveřejnila, že oproti květnu se v červnu zvýšily dluhy domácností o 4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ČNB. Zároveň ale lidé méně utrácí, což se ukazuje na výběru DPH.

Ministr financí Kalousek (TOP09) totiž na daních stále vybírá méně, než očekával, když nadvakrát sazbu DPH zvyšoval. Co z toho vyplývá? Když obě informace spojíme dohromady, tak zjišťujeme, že propad tuzemské ekonomiky spolu s táhnoucí se krizí v eurozóně žene občany do náručí exekutorů. Lidé totiž již nemají na to, aby utráceli jako v době před krizí a zároveň si musí půjčovat více, aby vůbec přežili. Vyrážejí tím ale pouze klín klínem. Občané i stát se tak dostávají do bludných kruhů, které jsou vzájemně propojené.Ten občanský kruh spočívá v tom, že si lidé v minulosti nabrali hypotéky a půjčky na auta, dovolené, vybavení domácnosti nebo domy. Do začátku krize v roce 2008 totiž v ČR panovala uvolněná nálada a nikdo se nebál, že by se mohl dostat do problémů se splácením. Krize však všechny probudila z letargie. Lidé jsou mnohdy bez práce nebo se jim snížily platy. Pokud k tomu připočteme zpackaný zákon o exekutorech od exministra Pospíšila (ODS), který dovolil exekutorům účtovat si nemorální peníze za svou „práci“, tak lidem nezbývá, než si na splacení jedné půjčky vypůjčit peníze další. A firem, které vám půjčí jen na občanku je mnoho. Samozřejmě vám ale půjčí s adekvátním úrokem blížícím se lichvě.Bludný kruh státu je s tím občanským velmi úzce spojen. Lidé, protože jsou často bez práce, žijí ze sociálních dávek. Ty zvyšují schodek rozpočtu. Navíc když člověk nemá peníze, logicky šetří na výdajích. Proto se také Miroslav Kalousek přepočítal se zvýšením DPH, kdy očekával vyšší výběr daní, kterým chtěl zalepit obrovské díry ve státním rozpočtu.Jenže ono zvýšení DPH lidi ještě více odradilo od větších nákupů. Kalousek tak vybírá méně nejen na DPH, ale také na dalších daních spojených s podnikatelským sektorem. Kvůli menším tržbám totiž podniky krachují a zmenšují výrobu. Což je spojeno s propouštěním a zvyšující se nezaměstnaností. A jsme opět na začátku u občanského bludného kruhu.Řešení je však v nedohlednu. Kalousek spolu s Nečasem stále žijí v iluzi, že dělají vše správně v rámci rozpočtové zodpovědnosti a nějaké změny v daňových zákonech jsou v nedohlednu. Přestože mnoho ekonomů přičítá Kalouskově politice propad českého hospodářství v době, kdy všechny sousední státy rostou.

Témata:  Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy