Kalousek podvodem připravil stát o miliardu, říká Mládek

Kalousek nás podvodem připravil o miliardu korun ze státní kasy. Aby se lépe prodávaly státní dluhopisy, použil daňový trik, který využívá mezery v daňovém zákoně.

reklama

„Státní obligace byly vydány v nominální hodnotě 1 Kč a zdaněny stejně jako vklady občanů u bank 15% srážkovou daní. Tato daň je zaokrouhlována směrem dolů, proto majitelé těchto státních dluhopisů (v nominální hodnotě 1 Kč) nezaplatí z výnosů žádné daně,“ tvrdí Jan Mládek (ČSSD), stínový ministr financí.

Stejný trik používá i jedna z českých internetových bank u svého spořicího účtu. Sociální demokracie sice souhlasí se zvýhodněním státních dluhopisů, odmítá ale, aby se k tomu používal „špinavý osobní trik ministra financí“.

Nejhorší na celé věci je, že státní kasa podle výpočtů ČSSD přijde až o miliardu korun. „Tento trik přijde v letošním roce státní pokladu nejméně na miliardu Kč, neboť úplně stejnou fintu – vydávání obligací v nominální hodnotě 1 Kč - začaly používat i soukromé firmy,“ myslí si Mládek.

Ekonomický expert strany si myslí, že jsou tři možnosti, které Kalouska vedly k tomuto triku. Buď nechtěl vytvořit výjimku ze zákona, jelikož to odporuje ideologii strany, nebo je Kalousek jednoduše hloupý a dle Mládka „svoji nekompetentností pan ministr nedohlédl na následky svého činu“ či snad v tom jsou zištné důvody. Ministr financí vědomě vytvořil „legální mezeru“ v zákonech, která přinese stovky milionů do kapes soukromníků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky