Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodejci švindlují s pečivem! Od 1. srpna to skončí

Prodejci švindlují s pečivem! Od 1. srpna to skončí

Foto: Pixmac

Od středy 1. srpna se zákazníci díky nové vyhlášce ministerstva zemědělství dozví, jaké pečivo pochází ze zmrazeného polotovaru a jaké je naopak čerstvé. Jak v úterý informoval vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený, přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách byl zmrazený.

Vyhláška ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů. Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením "rozmrazeno" nebo "ze zmrazeného polotovaru".

"Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla," vysvětluje Lukáš Zelený.

Jednou z pomocných látek je podle něj například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.

Podle některých obchodníků poskytuje dopékání pečiva zákazníkům to nejčerstvější pečivo přímo z pece a prodejci díky tomu mohou rozšířit nabídku pečiva bez obav z přebytků a finančních ztrát.

"Jedná se jen o část pravdy. Obchodníci ale zamlčují, že energie na mrazení jsou náklady navíc. Ten, kdo je zaplatí, je vždy spotřebitel," doplňuje Zelený.

Témata:  ekonomika

Související

Aktuálně se děje

29. května 2025 12:20

23. května 2025 11:04

Zahrada na hypotéku. Češi objevují nový realitní trend

Zahrádkaření v Česku zažívá renesanci. Zájem o vlastní kus zeleně roste napříč generacemi, stále častěji se k němu hlásí i mladší lidé s rodinami. Dříve se zahrádkaření věnovaly zhruba dvě pětiny populace, dnes je to téměř polovina. Ve městech ale naráží poptávka na nedostatek dostupných pozemků, na místo v zahrádkářské kolonii se často čeká i několik let. Jako alternativa se prosazují komunitní zahrady, které vznikají například ve vnitroblocích. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy