POZOR! 3/4 českých domácností mohou přijít o svá data

Tuzemským domácnostem hrozí datový kolaps. Vyplývá to z aktuální analýzy českého výrobce domácích počítačů HAL3000, podle které se objem dat v tuzemských domácnostech každý rok zvýší o polovinu, přičemž jen 25 procent domácností data správně ukládá a zálohuje.

660
reklama

Průměrná domácnost podle analýzy vytvoří ročně v průměru 23 gigabajtů dat, zahrnujících nejčastěji fotografie, videonahrávky, textové dokumenty a e-maily. Značná část dat přibude zejména během letních dovolených, kdy lidí nejvíce fotí a točí videa.

Pětasedmdesát procent domácností svá data proti možné ztrátě systematicky nezabezpečuje. "Je proto pouze otázkou času, kdy dojde k datovému kolapsu, tedy nenávratné ztrátě dat a rodinných vzpomínek. Dospívajícímu potomkovi rodiče už třeba neukážou fotky z dob jeho narození. Papírové foto vydrží i stovky let, ale elektronická média mají životnost mnohem kratší, třeba jen pár let," varuje David Petrovič, produktový ředitel největšího tuzemského výrobce multimediálních počítačů HAL3000.

"Přes 65 procent případů ztráty dat je způsobeno selháním hardwaru či chybou uživatele. Následuje zcizení či ztráta záložního média nebo selhání zálohování," doplnil Petrovič.

Tyto závěry vycházejí z analýzy 20 tisíc obchodních transakcí, které proběhly během posledních dvanácti měsíců. Výrobce počítačů HAL3000 zjišťoval, jak zálohují domácí uživatelé, jaká zálohovací média si pořizují a jak často, jak rychle stoupá objem prodávaných médií pro ukládání dat a s jakými požadavky se uživatelé obracejí na servisní střediska.

Témata: lidé | počítače

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky