Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhová krize v eurozóně ohrožuje celý svět!

Dluhová krize v eurozóně ohrožuje celý svět!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Dluhová krize v eurozóně ohrožuje podle nového prezidenta Světové banky (SB) Jim Yong Kima vyspělé i rozvíjející se země. Informovala o tom v noci na čtvrtek agentura Reuters.

Podle šéfa Světové banky i v případě, že se ji podaří zastavit, může z hospodářského růstu ve většině regionů světa ubrat až 1,5 procenta.

Vážná krize v Evropě by ale mohla podle něj srazit hrubý domácí produkt (HDP) rozvíjejících se zemí až o čtyři procenta, což by postačovalo k vyvolání nové globální recese.

"Takové události ohrožují velkou část nedávných úspěchů, kterých se podařilo dosáhnout v boji proti chudobě," uvedl Kim v prvním veřejném projevu od nástupu do funkce 1. července.

Šéf SB rovněž připomněl, že téměř 30 rozvíjejících se ekonomik dosahovalo za poslední dekádu průměrnou roční míru růstu na úrovni šesti a více procent.

Témata:  EU krize

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.