Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek popírá základy demokracie

Kalousek popírá základy demokracie

Foto: Vlada.cz

Stínový ministr obrany Jan Hamáček z ČSSD má už „plné zuby“ ministra financí Miroslava Kalouska. Kalousek se chová neprofesionálně ohledně kauzy CASA. Svoji nevoli vůči ministrovi financí vyjádřil Hamáček na serveru strany.

Kalousek začal osočovat policii z manipulace s důkazy, když policie požádala Poslaneckou sněmovnu o zbavení imunity Vlasty Parkanové. Svými výroky Kalousek „zpochybňuje základní demokratické principy fungování státu, včetně nezávislosti soudů.“Kalousek dle Hamáčka zapomíná, že na ministerstvu vnitra a na postu policejního prezidenta má koalice dosazené lidi ze svých řad. Je proto nelogické, že by šlo o policejní spiknutí vůči Parkanové, TOP 09 a celé koalici. „Vlasta Parkanová stála při rozhodování o pořízení těchto přepravních letounů v čele ministerstva obrany a za tento nákup chtíc nechtíc nese svůj díl zodpovědnosti,“ uvedl Hamáček a dodává: „je přitom až komické, že ty politické strany, které šly do vlády s heslem, že nebudou tolerovat korupci v žádné podobě, mají tak ohromný problém ponechat Parkanové možnost obhájit se před nezávislým soudem.“Pokud jsou nedostatečné důkazy proti Parkanové v kauze CASA, nevidí v tom Hamáček pro TOPku problém. U soudu se přeci prokáže, zda jsou či nejsou dostatečné a nezávislý soud se nebude rozhodovat na základě nedostatečných důkazů. Kalousek se dostal do problémů kvůli telefonování s vyšetřovatelem kauzy CASA a podle slov Respektu vyvíjel nátlak na vyšetřovatele. Nečas toto jednání odmítl a sdělil, že takové kroky nebude tolerovat u žádného ze svých ministrů. Hamáček však upozorňuje na to, že tato slova řekl ten samý premiér, který v parlamentu hovořil o spiknutí party plukovníků proti vládě. „V jednom tedy musím ministru Kalouskovi dát za pravdu. Vskutku se jedná o bezprecedentní útok na demokratické mechanismy tohoto státu. Ovšem ne ze strany policejních orgánů, ale přímo ze strany ministra. Už není otázkou, zdali ministr financí činil nátlak na vyšetřovatele po telefonu – on to totiž opakovaně a bez sebemenších zábran činí prostřednictvím sdělovacích prostředků,“ dodal Hamáček.

Témata:  Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy