Řecko se letos propadne do hlubší než očekávané recese

Řecko se v letošním roce podle tamního bývalého ministra financí Evangelose Venizelose propadne do ještě hlubší recese, když jeho ekonomika klesne o více než pět procent, s nimiž počítá oficiální prognóza. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

reklama

Venizelos, který je lídrem koaličních socialistů, před hlubší recesí varoval na sobotním jednání se zástupci tzv. trojky, tedy zástupci věřitelů z řad Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB).

Bývalý ministr financí také na trojku apeloval, aby Řecku dala více času na snížení rozpočtového schodku pod povolenou hranici na tři roky.

Inspektoři Evropské unie, MMF a ECB jsou od úterý v Aténách, kde kontroluje stav veřejných financí a pokrok v plnění záchranných podmínek, ke kterým se tato jihoevropská země zavázala výměnou za mezinárodní finanční pomoc. Očekává se, že audit inspektorů bude trvat týdny.

V pátek uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vysokého představitele eurozóny, že Řecko nedostane další tranši mezinárodní finanční pomoci, pokud ministři financí eurozóny nepotvrdí, že země dohodnuté podmínky plní. "Nebude uvolněna další tranše do Řecka, dokud Eurogroup (ministři financí eurozóny - pozn. redakce) nepotvrdí, že je plnění programu zpět na správné cestě," řekl v pátek zdroj pro agenturu Reuters.

Bývalá řecká vláda před nedávnými parlamentními volbami uvedla, že země by mohla být do konce července bez hotovostních rezerv. Podle podmínek dohodnutého záchranného úvěru by Řecko mělo už brzy dostat další část pomoci v objemu asi jedné miliardy eur.

Nový náměstek řeckého ministra financí Christos Staikouras už v úterý uvedl, že se řecká ekonomika letos propadne o 6,7 procenta, zatímco předchozí předpověď počítala s poklesem o 4,5 procenta.

Témata: řecko | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky