Kalousek se bojí odkrytí kauz

Hostem Interview ČT24 byl předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (nestraník za ČSSD). Ve studiu se vyjádřil ke jmenování nového ministra spravedlnosti či ke kauze Parkanové.

660
reklama

Antl zastává názor, že by ministrem spravedlnosti měl být jmenován někdo z praxe soudnictví či podobného oboru. Pavel Blažek (ODS), který bude jmenován, je advokátem a zastává post zastupitele v Brně. Antl považuje za nejdůležitější to, jaký postoj zaujme k Pospíšilem vypracovanému zákonu o státním zastupitelství.

Pospíšil byl dle Antla odborník na svém místě. Nečas uvedl jako jeden z důvodů pro jeho odvolání to, že nezavedl náramky, které by umožnili domácí vězení místo zatěžování věznic vysokým počtem vězňů. Pro tyto tresty je i Antl, avšak nedokáže se k tomuto důvodu Nečase vyjádřit, neboť nezná finanční situaci ministerstva, takže je podle Antla možné, že na ně Pospíšil neměl peníze.

Co se týče odvolání vrchního státního zástupce Rampuly, Antl s ním naprosto souhlasí a dokonce ho podle jeho slov potěšilo, neboť s ním nesouhlasil. Dle něj je ale otázkou, zda se sám rozhodoval, nebo byl manipulovaný, ale domnívá se, že v tomto případě platí spíše to druhé.

Pospíšil chtěl jmenovat na Rampulovo místo Bradáčovou, která rozpletla korupci Davida Ratha, to však již nestihl. Současné dění, kdy někteří mediálně volají po jejím jmenování, považuje Antl za nečekané a nevídané. Podle Antla se vrcholní političtí představitelé obávají toho, že by státní zastupitelství bylo jimi neřízené. Což nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který doporučuje vybrání Bradáčové na post vrchní státní zástupkyně, je. Toho je podle Antla nezpolitizovaný.

Antl je pro státního zástupce, který by se zabýval speciálně korupcí. Tato specializace musí být, neboť pachatelé jsou velmi chytří a mají náskok, takže by se někdo měl zabývat speciálně jimi. Specializované soudy na korupci jsou k ničemu, pokud budeme bez kvalitních státních zastupitelů specializovaných na korupci. Antl připustil, že to vadí některým politikům. Mezi politiky Antl zaznamenal jistou nervozitu z toho, že by se měly odkrývat některé kauzy. Za takového podrážděného politika považuje Miroslava Kalouska.

A co se týče Parkanové? Ta by se dle Antla měla sama vydat, neboť jedině tak se jí případně podaří smýt podezření.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky