Chystaná modernizace D1 se opět posouvá

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) znovu odložilo termín pro podávání nabídek na opravu prvních úseků dálnice D1. Již posunuté datum, do něhož se měly dávat žádosti, mělo vypršet v úterý, zdržení o měsíc je kvůli novému auditu zadávací dokumentace, informovala mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

660
reklama

Audit zadávací dokumentace nařídil podle Vápeníkové nový generální ředitel ŘSD David Čermák. Provedla ho Dopravní fakulta Českého vysokého učení technického a Dopravní fakulta Jana Pernera Pardubice. "Záměrem bylo například upravit kvalifikační předpoklady tak, aby se rozšířil počet uchazečů, který by vytvořil větší tlak na cenu," vysvětlil Čermák, podle tiskové mluvčí tak budou muset všichni zájemci znovu předložit své nabídky, a to do 16. července. V zlevnění doufá i ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM).

Plán, podle kterého se mělo začít s modernizací a opravami v září, se možná nestihne. Ředitelství nyní posunulo termín startu na podzimní měsíce tohoto roku. "Určitě chceme začít v této sezóně," dodává Vápeníková, odklad podle ní může nastat i odvoláváním se proti výběrovému řízení a jeho výsledkům.

Současný počet přihlášených firem do tendru Vápeníková nezná.

Nyní má ŘSD pravomocné povolení na jeden úsek z pěti plánovaných k modernizaci. Druhé, po již úspěšné dohodě s majitelem motorestu Rybníček, je podle Vápeníkové již na cestě. Zbývající jsou v jednání, například ohledně stavby ekoduktů.

Původně měly dodat své nabídky firmy do poloviny května, poté došlo k posunu o měsíc. Oprava prvních částí dálnice by měla stát skoro 4,4 miliardy korun, celkem se plánuje na desetiletou rekonstrukci s 23,6 miliardami korun.

Témata: dálnice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky