Vláda rozhodne o zrušení snížených sazeb minimální mzdy

Malé pracovní zkušenosti, nízký věk ani invalidita od příštího roku už nemají být důvodem pro nižší minimální mzdu než je 8000 korun měsíčně. Počítá s tím návrh vládního nařízení, které má ve středu potvrdit Nečasův kabinet.

660
reklama

Sazebník minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy do letošního roku počítal s možností vyplácet vybraným skupinám pracovníků menší částky. Například 90 procent mohli dostávat mladí lidé ve věku 18 až 21 let, kteří jsou první půlrok ve své první práci. Mladiství mohli měsíčně dostávat jen 80 procent stanovené minimální částky.

Poživatelé invalidního důchodu pro invaliditu prvního nebo druhého stupně měli nárok jen na 75 procent základní částky, u invalidity třetího nebo čtvrtého stupně mohla být minimální nebo nejnižší zaručená mzda pouze poloviční.

"Zrušením dalších sazeb minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy má být upřednostněn princip rovnosti v odměňování všech skupin zaměstnanců v pracovněprávních vztazích před principem podpory zaměstnatelnosti mladistvých, mladých a invalidních zaměstnanců," uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v předkládací zprávě návrhu. Resort tak zároveň plní opatření, podle kterého má osobám se zdravotním postižením pomoci vytvořit rovné příležitosti.

Změny mají účinkovat k 1. lednu 2013.

Vláda na sklonku loňského roku zavrhla návrh, podle kterého měla minimální mzda po letech stagnace vzrůst o 400 nebo 500 korun měsíčně.

Témata: vláda | mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky