Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neschopná státní správa a korupce může za současné ekonomické problémy

Česká konkurenceschopnost se podle výzkumu švýcarského institutu International Institute for Management Development propadla až za Kazachstán na 33. místo z 59 zkoumaných států. ČSSD se děsí, že propad bude pokračovat a dostaneme se tak na chvost světové ekonomiky.

Podle Jana Mládka (ČSSD), stínového ministra financí, tak časem dojde ke snížení životní úrovně a naše veřejné finance začnou mizet. Myslí si, že problém tkví v nefungující státní správě, kde převažuje nekompetentnost a korupce. Řekl to v komentáři pro EuroZprávy.czŘešením by byl zákon o státní službě. Ten by zaručil, že by po každých volbách neprobíhala personální zemětřesení. Kvalifikovaní úředníci by měli zaručen kariérní postup a další jistoty. Tím bychom se přiblížili Velké Británii. Tam je státní správa samostatné fungující institucí, na kterou nemá přímý vliv premiér ani ministři.Neexistující zákon o státní službě ale není jedinou příčinou propadu konkurenceschopnosti. Problémem je podle Mládka i české školství, které se postupně zhoršuje a také česká věda, která je neefektivní.Posledním hřebíkem do rakve české konkurenceschopnosti je prý špatný přístup vlády k zahraničním investicím. „Pokles konkurenceschopnosti je dán samozřejmě také zhoršující se výkonností českého školství, malou efektivitou vědy a výzkumu a nepochybně také negativním postojem k přímým zahraničním investicím, který dominuje české hospodářské politice od nástupu Topolánkovy vlády v roce 2006. Situace je o to horší, že hlavní poradní orgán vlády pro hospodářskou politiku NERV poslední tři roky skoro o ničem jiném nemluví a reálný výsledek je tristní: naše konkurenceschopnost se zhoršuje,“ tvrdí Mládek pro EuroZprávy.cz.A řešení této tristní situace? Široký politický konsenzus. Jenže ten je mezi levicí a pravicí v našem parlamentu v nedohlednu. Proto nás podle Mládka čeká ne moc světlá budoucnost.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy