ČR vyhrála čtyřmiliardovou arbitráž s Němci

Česká republika vyhrála arbitrážní spor s německým investorem, společnosti InterTrade Holding GmbH o čtyři miliardy korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí (MF).

660
reklama

Rozhodnutí mezinárodního arbitrážního tribunálu pro rozhodování investičních sporů se sídlem v Paříži obdrželo ministerstvo v pátek.

Podle ministerstva jde již o desátý úspěch České republiky od roku 2007 na poli mezinárodního investičního práva. „Jsem rád, že můžeme oznámit pokračování v úspěšné sérii arbitráží, a že již dávno neplatí výtka, že stát neumí úspěšně vést své mezinárodní spory,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministerstvo financí v posledních měsících zaznamenalo podstatný pokles avizovaných investičních sporů proti České republice. Zároveň zkušenosti získané z úspěšně vedených sporů v tuto chvíli zavádí do znění doposud sjednávaných dohod o ochraně investic.

Předmětem sporu bylo tvrzení společnosti InterTrade Holding, že Ministerstvo zemědělství České republiky společně s podnikem Lesy České republiky, jehož je ministerstvo zakladatelem, účelově a řízeně prostřednictvím údajně zmanipulovaných tenderů zmařily investici, kterou představovala akciová společnost CE Wood.

Tribunál podle ministerstva jasně konstatoval, že obchodní jednání Lesů ČR není přičitatelné České republice a tento právní názor v konečném důsledku dává silnou pozici České republice i v obdobných sporech, které jsou proti ni avizovány, např. WIC podle americko-české dohody o 12 miliard korun, protože jde opět o jednání podniku Lesy České republiky.

CE Wood byla od roku 2000 až do roku 2005 největší tuzemská společnost, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Představovala hlavního smluvního partnera společnosti Lesy České republiky, pro které obhospodařovala převážnou většinu lesnických ploch. Kontrakty pro tuto činnost ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením. Tvrzené zmaření investice mělo nastat právě tím, že Lesy České republiky v roce 2005 poprvé zavedly institut veřejného výběrového řízení pro uzavírání nových smluv na lesnické a těžební práce. Zavedením veřejných tendrů investor ztratil své dominantní postavení na českém trhu.

Témata: arbitráž

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky