Cizinci nám kradou práci

Tento týden do studia pořadu Máte slovo České televize zavítal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hann a místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek. Tématem tohoto týdne byl Švarc systém a nelegální práce.

reklama

Jaromír Drábek v pořadu ujišťoval, že přistupují ke kontrolám čím dál důsledněji. Zvýšili počet kontrolorů, kontrol a jsou daleko přísnější, než bývali dříve. Na druhou stranu však jeden z hostů z veřejnosti zaměstnaný ve stavebnictví upozorňuje, že v Praze neví o jediné kontrole provedené na stavbě, kde je přitom mnoho cizinců. Problém spatřuje v tom, že se inspekce bojí velkých firem, což mu však Hann vyvrátil.

Řada cizinců je zaměstnávána způsobem, kdy jsou doslova dodáváni na stavby i jiná pracoviště od subdodavatelů. Taková praxe je známá například od Ukrajinců, kdy jeden z nich doveze do ČR dalších padesát osob, z nichž je pak polovina zaměstnávána na černo.

Problém je v tom, že české firmy vědí, o levnosti pracovní síly z ciziny, především z východu. V pořadu také byla přítomna žena, která nemůže sehnat práci. Přestože má praxi z oboru, nikde ji nevezmou i přes dlouholeté zkušenosti, protože všude sedí Ukrajinky. „Cizinci berou našim lidem práci,“ podpořil domněnku Baránek.

Drábek v pořadu uznal, že práce cizinců na černo je u nás velký problém. Kontrolám cizinců se tak nevyhýbá ani inspekce dle Hanna.

Od nového roku zjistila inspekce přítomnost tisíce nelegálních zaměstnanců v podnicích. Z nich třetina byla ze třetích zemí (mimo EU) a kolem dvou set cizinců z EU. Takové kontroly probíhají podle vytvořeného plánu nebo i na popud hlášení a je při nich je přítomna Policie ČR. Od ledna nemusí být kontroly předem ohlášené.

Při nařčení od veřejnosti, že někdo může plánované kontroly vyzradit firmám, se proti tomu Hann důrazně ohradil. Prý to není možné.

Od nového roku hrozí podnikatelům za nelegální zaměstnávání osob pokuta od 250 tisíc do 10 milionů, pro samotné načapané zaměstnance pak pokuta od 10 do 100 tisíc.

Co se týče Švarc systému, strhla se v pořadu velká polemika. Drábek vysvětlil dva principy zaměstnávání živnostníků v podnicích. Jeden z nich spočívá v tom, že například najatý zedník postaví ze svého materiálu zeď, pak ji předá firmě, která jinak stavbu buduje. Druhý princip znamená, že najatý živnostník pod hlavičkou firmy pracuje třeba u pásu, má danou pracovní dobu podnikem, který jej najal.

Zatímco první není prací na černo, druhý je nelegální. Baránek se ze začátku tvářil, že rozumí, avšak v průběhu pořadu se dostal k mínění, že Švarc systém je jenom legální. Jeho myšlenkové pochody jsou nás dovedli i k názoru, že Švarc systém je naprosto ideální.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky